Uretaanit
Uretaanit ovat muoveja, jotka syntyvät isosyanaatin ja polyolin reaktiossa. Uretaanien monipuolinen kemia tarjoaa monia mahdollisuuksia erilaisiin sovellutuksiin ja niitä voidaan säätää hyvin laajalla alueella. Uretaaneja löytyy 10 kg/m3 kevytvaahdoista täysin kiinteisiin.
Uretaanien tärkeimpiä etuja ovat alhainen viskositeetti (tyypillisesti 1 Pas), alhainen kovetuslämpötila (50 – 70 ºC), tarvittaessa erittäin nopea kovetusreaktio (muutama sekunti) sekä alhainen hinta. Heikkoutena uretaaneilla ovat niiden alhaiset lujuusominaisuudet ja huono lämmönkesto, kun niitä vertaillaan muihin kertamuoveihin.
Uretaanien käyttökohteita ovat mm. eristevaahdot, kellukkeet, ydinlevyt, pinnoitteet, liimat, maalit, ja tekniset muovit. Veneteollisuuteen tarkoitetuilla uretaaneilla on tarvittavat viranomaisten hyväksynnät.
Di-isosyanaattien käyttöön vaaditaan koulutus 24.8.2023 jälkeen työntekijöiden suojelemiseksi. Työnantajien on varmistettava, että di-isosyanaatin käyttäjät ovat suorittaneet turvallista käyttöä koskevan koulutuksen.
Euroopan unioni on asettanut 4.8.2020 di-isosyanaatteja koskevan rajoituksen, joka perustuu EU:n kemikaaliturvallisuutta käsittelevään REACH-asetukseen. Di-isosyanaatit on luokiteltu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 ( 2 ) mukaisella yhdenmukaistetulla luokituksella kategorian 1 hengitysteitä herkistäviksi aineiksi ja kategorian 1 ihoa herkistäviksi aineiksi. Di-isosyanaatit aiheuttavat esimerkiksi työperäistä astmaa. Di-isosyanaatteja käytetään unionin laajuisesti kemiallisina rakenneosina useilla eri aloilla ja useissa eri sovelluksissa, etenkin muun muassa vaahdoissa, tiivisteissä ja pinnoitteissa.
Rajoituksella pyritään parantamaan työnantajien valmiuksia parantaa riskienhallintaa rajoittamatta kuitenkaan unionin työterveys- ja työturvallisuuslainsäädännön ja etenkin kemiallisia tekijöitä koskevan neuvoston direktiivin 98/24/EY ( 6 ) soveltamista. Toimenpiteestä on hyötyä pienille ja keskisuurille yrityksille, koska sillä tehostetaan nykyisten työterveys- ja työturvallisuusvaatimusten täytäntöönpanoa entisestään tarjoamalla di-isosyanaatteihin keskittyviä koulutusohjelmia koko toimitusketjussa.
Koulutuksen voi käydä Safe Use and Handling of Di-isocyanates sivustolla: https://www.safeusediisocyanates.eu/fi/
Lisäksi isosyanaateista löytyy hyvin kattavasti tietoa työterveyslaitoksen sivuilta. https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/altistuminen-tyoympariston-haittatekijoille/kemiallisten-tekijoiden-hallinta-tyopaikalla/kemikaalit-ja-tyo-altistumistietosivusto/isosyanaatit