Kevra Oy on erikoistunut polymeeri- ja lujitemuovikomposiittien valmistuksessa käytettäviin korkean teknologian raaka- ja apuaineiden sekä tarvikkeiden ja laitteiden myyntiin ja markkinointiin. Yhtiön edustamat päämiehet ovat alojensa johtavia, kansainvälisesti tunnettuja yrityksiä.
Vuonna 1977 perustettu yhtiö keskittyi aluksi hiilikuitujen myyntiin, markkinointiin ja sovellutusten kehittämiseen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tätä seurasi luonnollinen laajentuminen muihin korkean teknologian tuotteisiin ja tuoteryhmiin, joista ensimmäisinä olivat prepregit, epoksihartsit, lujitteet eri muodoissa hiili-, aramidi- ja HD polyeteenikuiduista, pintahuovat ja alipainetarvikkeet sekä irrotusaineet.
Asiakkaamme ovat alan johtavia yrityksiä ja ammattilaisia, joille koko toimitusketjun ajantasainen ja laadukas hallinta on elinehto. Luotettavana toimittajana varmistamme materiaalien jäljitettävyyden, tuoteturvallisuuden ja tuotteiden vaatimustenmukaisuuden. Olemme sitoutuneet noudattamaan asiakkaidemme ja viranomaisten säännösten vaatimuksia.
Laadunhallintajärjestelmämme vastaa ilmailualan tiukkoja vaatimuksia – Kevra Oy:n toiminnanohjausjärjestelmä on nyt auditoitu ja sertifioitu ”Ilmailu-, Avaruus- ja Puolustusvälineteollisuuden Osatoimittajien Standardin EN9120:2018” mukaisesti.
Kevra Oy:n tarina
60- ja 70-luvuilla Ilkka Airasmaa toimi englantilaisen Courtalds Ltd:n tekstiililankojen myynti-insinöörinä Suomessa ja 70-luvun alusta yhtiön Grafil-hiilikuitujen myyntikehitysinsinöörinä vastuualueenaan kaikki Pohjoismaat. Courtalds oli 60-luvulla maailman suurin akryylikuitujen valmistaja ja ryhtyi niitä raaka-aineena käyttämällä kehittämään hiilikuitujen valmistusprosessia 60-luvun lopulla tavoitteenaan saattaa hiilikuitujen tuotanto kaupalliselle tasolle. Alun muutaman kilon tuotanto kasvoi tasolle, jolla kaupallinen markkinointi voitiin aloittaa. Uudelle, muovien lujittamiseen kehitetylle kuidulle oli löydettävä avaruus- ja sotilasteknologian lisäksi siviilipuolen käyttökohteita. Ideointiin käytettiin runsaasti aikaa ja energiaa. Merkittävä osa näistä ideoista toteutui vasta 90-luvulle siirryttäessä. Siviilisovellutuksissa Suomi oli johtava Euroopan maa ja merkittävä myös koko maailman mittakaavassa. Täällä ei tunnettu ennakkoluuloa uutta lujitemateriaalia kohtaan ja 70-luvun alkuvuosista lähtien hiilikuitua ryhdyttiin käyttämään suuria määriä PIK purjelentokoneissa, KOHO jääkiekkomailoissa, Exelin suksisauvoissa ja teknisissä pultruusiotuotteissa. Hiilikuidut löysivät tiensä myös purje- ja moottoriveneisiin, jotka rakennettiin kilpailuja silmällä pitäen. Mölnlycke Mikkelissä, josta sukeutui Ahlstrom Kuitulasi, aloitti hiilikuitunauhojen kudonnan. Myös Ypä-Tuote kuului ensimmäisten suurien asiakkaiden joukkoon. Ruotsin asiakkaista mainittakoon Saab Aerospace, Abu, Stiga, Bofors ja Trelleborg Plast.
Courtaulds oli hiljalleen laajentanut markkinointiaan paikallisten agenttien ja jakelijoiden kautta, jolloin Ilkka ennen Koholle siirtymistään totesi tämän sopivan parhaiten myös Pohjoismaiden markkinoita ajatellen ja näin tehtiinkin.
Hiilikuitujen kautta Ilkka tunsi PIK-20 purjelentokoneprojektin ja oli tullut tutuksi projektin parissa työskentelevien kanssa. Sarjavalmistuksen alussa konetta oli mahdollista saada myös erityistilauksesta hiilikuituisin siipipaartein, mutta tilanne kääntyi nopeasti päinvastaiseksi ja kaikkiin koneisiin paarteetvalmistettiin hiilikuitulujitteisina. PIK-20 purjelentokone on maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen lentokone, jossa käytettiin
kantavissa osissa hiilikuituja. Otaniemen TKK:n kevytrakennetekniikan laboratoriosta löytyivätkin muut Kevra Oy:n perustajajäsenet, Juhani (Jussi) Malinen, Pekka Tammi ja Hellevi Satuli. Jussi Malinen oli työskennellyt purjelentokoneiden valmistuksessa vuosia ja tunsi lujitemuoviteknologian työmenetelmät ”kantapään” kautta. Hänellä oli yksityislentäjän lentolupakirja ja hän suoritti PIK-20 koelennot ja myöhemmin myös yksimoottorisen kaksipaikkaisen Suomessa valmistetun amfibiokoneen koelennot. Pekka Tammi oli suunnitellut mm PIK-20 purjelentokoneen ja tehnyt siitä diplomityön. Hänen puolisonsa Hellevi Satuli oli myös TKK:n Krt-laboratorion palveluksessa. Hänellä oli lentolupakirja purjelentokoneisiin. Nämä neljä henkilöä perustivat Kevra Oy:n 1.6.1977. Osakepääoma oli 2000 mk ja osakkeita oli yhteensä 4 kpl, yksi kappale kullekin osakkaalle. Yhtiön toiminta alkoi virallisesti 1.7.1977 jolloin se merkittiin kaupparekisteriin. Toimitusjohtajana aloitti Hellevi Satuli.
Ilkka toimi Amer-Yhtymän KOHO mailatehtaalla myyntipäällikkönä ja myöhemmin vt. toimitusjohtajana, josta tehtävästä Courtauldsin Grafil yksikkö houkutteli hänet takaisin hiilikuitujen pariin ja Kevra Oy:n palvelukseen. Courtaulds lupasi tukea Kevran toimintaa merkittävällä panoksella ja myös lunasti lupauksensa.
Toiminnan alettua tuotevalikoima laajeni nopeasti muihin lujitemuoviteollisuuden raaka-aineisiin. Ensimmäisiä toimittajia olivat Fillite Ltd (täyteaineet), yhdysvaltalaisen Hexcelin Euroopan yksiköt (lasikuitu- ja hiilikuitulujitteet), joista Ciba-Geigy Compositesin oston jälkeen muodostui Hexcel Composites Ltd ja myöhemmin mukaan liittynyt Hexcel Reinforcements Ltd. Myös SP Systems Ltd (epoksihartsit), joka nykyisin tunnetaan nimellä Gurit. Tekstiiliteollisuuden alamäen alettua Courtauls Ltd myi Grafil liiketoiminnan ensin Hysolille, josta se siirtyi Mitsubishille, jolloin tuotevalikoima kasvoi Pyrofil-hiilikuiduilla. Nykyisin hiilikuidut kuuluvat Mitsubishi Chemical Carbon Fiber and Composites liiketoimintaan. Hexcelin, Mitsubishin ja Guritin kanssa läheinen yhteistyö on jatkunut keskeytymättä Kevran ensimmäisestä tilikaudesta lähtien. Kotimaan myynnin kasvaessa ei aikaa muille Pohjoismaille riittänyt ja Grafil hiilikuiduille oli etsittävä paikalliset edustajat.
Alkuvuosien toiminnan positiiviseen kehitykseen vaikutti merkittävästi Ilmavoimien tilaamat työt lentävään kalustoon. Lujitemuovikomposiittien valmistuksesta vastasi Jussi Malinen. Kevran alkuaikoina oli siis myös omaa teollisuustuotantoa. Kevra on koko olemassa olonsa ajan kietoutunut tiukasti hiilikuitumateriaalien ja komposiittirakenteiden markkinoiden kehitykseen. Lisäksi laajentuneeseen tuotevalikoimaan tulivat irrotusaineet myös uretaani-, kumi- ja alumiiniteollisuudelle sekä RTV-silikonit käsityö- ja sähkö- ja elektroniikkateollisuudelle.
Kevra Oy:n nimi tulee sanasta ”Kevytrakenteet”. Kevra Oy juhli vuonna 2017 40-vuotispäiviään. Samana vuonna Kevran logo saatettiin vuoden ajan tasalle. Uudessa logossa halutaan kertoa asiakkaille ja yhteistyökumppaneille Kevran sitoutuneisuudesta saada aikaan kevyitä ja lujia rakenteita. Logo kehittyi yhdistämällä hiilikuitukankaan ja untuvan muodot.
Nykyään Kevra Oy toimii konsultoivana lujitemuovien raaka-aineiden sekä erikoiskemikaalien maahantuojana samoilla periaatteilla kuin vuonna 1977: asiakasta autetaan uusien raaka-aineiden ja valmistusteknologioiden käyttöönottamisessa. Asiakaskuntaan kuuluu Suomen suurimmat lujitemuovialan yritykset sekä iso joukko pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Mutta Kevrasta saa palvelua myös pieniin lujitemuoviprojekteihin Vantaan Ylästössä sijaitsevasta ”kivijalkamyymälästä” sekä verkkokaupastamme www.kevytrakentajanverkkokauppa.fi
Kun tarvitset kevyttä ja lujaa – ota yhteyttä!